Facebook pixel

Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор?


23 дек 2018, 11:07
Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор?

Когато се търси уред, който да пречиства въздуха в кухнята често като синоними се използват аспиратор, абсорбатор или ширм. Но има ли разлика между тези понятия? Отговорът е: "Да!".

Аспираторът е уред, който отвежда (аспирира) навън неприятните миризми, изпарения и влага, образувани по време на готвене. Начинът на работа е следният: всмуканият от уреда въздух се извежда чрез въздуховодна тръба извън кухненското помещение, като по този начин въздухът в помещението се поддърбжа чист и в постоянно движение. Препоръчително е аспираторът да се включи между 5 до 10 минути преди да започне самото готвене за да се осигури движение на въздушната струя. Също така е препоръчително аспираторът да се остави да работи още 5 до 10 минути след приключване на готвенето с цел да се премахнат остатъчните миризми. Поради тази специфика има модели аспиратори, които се предлагат с таймер за отложено изключване 5, 10 или 15 минути.


Най-просто казано абсорбаторът е аспиратор, към който е добавен специален аксесоар. Абсорбаторът се използва за пречистване на въздуха чрез абсорбиране на миризмите, мазнините и изпаренията при готвене посредством филтър с активен въглен. Абсорбаторът връща филтрирания въздух обратно в кухненското помещение и реално не е необходима въздуховодна тръба. 


При рециркулацията на въздуха има два варианта: да се поставят карбонови филтри около турбинните мотори, като в този случай ефективността на „улавяне“ на миризмите и мазнините е около 60%. Другата опция е да се използва така нареченият комплект за рециркулация, при който ефективността достига до 98%. Идеален избор за помещения, при които липсва възможност за отвеждане на въздушния поток чрез тръбен път и много добра алтернатива на конвенционалния начин на аспирация. Тъй като няма тръби, нито топлината на зимното огнище, нито хладният въздух от климатика през лятото се губят. По този начин се избягват и енергийните отпадъци и винаги се поддържа оптимален топлинен комфорт в домашната среда.


Италианската компания Falmec предлага комбиниран филтър Carbon.Zeо, който използва материали от естествен произход - активен въглен и зеолит, за максимална ефективност. Зеолитът е минерал с висока способност да абсорбира органични съединения и водни пари, благодарение на своята микропореста кристална структура. Освен това, благодарение на своите химични характеристики, зеолитът отделя топлина при контакт с влагата като по този начин я намалява.


Комбинираният филтър има много дълъг живот: приблизително 3 години при нормална употреба на абсорбатора. На всеки 18 месеца се препоръчва да се регенерира, като се постави във фурната при 200 °С за два часа.


Дали ще изберете аспиратор или абсорбатор зависи изцяло от Вашите очаквания за работа на уреда, дали имате възможност за отвеждане на въздуха навън или не, и от бюджета , с който разполагате.