Facebook pixel

Готвене на пара


01 юли 2022, 14:08
Готвене на пара

Пробвайте един от най-здравословните начини за приготвяне на любимите ви продукти...



Кухнята е сърцето на всеки дом. Мястото, където се събираме с любимите си хора и създаваме неповторими спомени, докато се наслаждаваме на вкусно приготвена домашна храна. За много хора импровизациите с различни продукти и рецепти са начин да разнообразят ежедневието си и да се потопят в един нов кулинарен свят. Всички познават стандартните методи за обработка на храната като пържене, печене, варене, но един остава недооценен, а всъщност предоставя много възможности - готвенето на пара!


Готвенето на пара е един от най-здравословните начини, чрез които може да приготвите храната си. Този метод за готвене запазва витамините и минералите, съдържащи се в храната, за разлика от варенето или пърженето, при които продуктите губят доста голяма част от хранителната си стойност. 


На практика може да приготвите почти всичко - зеленчуци, риба и морски дарове, месо, зърнени култури. Ястията са с наситен аромат и вкус, а приготвянето им става бързо и лесно, което е голям плюс за днешното забързано ежедневие, където всяка минута е ценна. Чудесен начин да разнообразите менюто си и да подобрите начина, по който се чувствате!


История 


Готвенето на пара е един от най-старите методи за приготвяне на храната. Използването на пара като метод за обработка на храната датира още от Древен Китай, където храната се приготвяла на пара в тръстикови или бамбукови кошници. Китайците и до днес ги използват, за да постигат фантастични резултати. 


Метод


Приготвянето на пара работи чрез непрекъснато кипване на водата, което води до образуването й в пара. След това парата пренася топлината към храната, като по този начин я приготвя. Храната се поставя отделно от врящата вода, но има директен контакт с парата. Водата кипи при достигане на 100 градуса, съответно това е и максималната температура, при която може да се готви храната.


На пазара се предлагат самостоятелни уреди за готвене на пара или специални метални, стъклени или бамбукови кошници, които се поставят върху подходяща тенджера. Недостатъкът им е, че заемат доста място на кухненския плот и в шкафовете. За още по-голямо улеснение и удобство, в момента се предлагат комбинирани фурни с опция за готвене на пара. По този начин получавате едновременно предимствата на стандартна фурна с вентилатор и уред за готвене на пара, за да създавате кулинарни шедьоври без ограничения. Същевременно се сдобивате с повече място за готвене отколкото при стандартните кошници, които се поставят върху тенджерата.


По-бързо приготвяне на вечерята


Обичате риба и морски дарове? Средно времето за приготвяне на филе от сьомга е 20 минути във фурна, загрята на 200 градуса. При използването на пара, времето се съкращава на 8 минути, като по този начин се запазват незаменимите за организма омега-3 мастни киселини. В заключение: по-малко време за готвене, повече време за семейството, повече ползи за здравето!


По-малко риск от пресготвяне


Ако сте от хората, които правят по няколко неща едновременно или сте приятно разсеяни, то вероятно ви се е случвало да намерите ястието загоряло. В повечето случаи няма как да спасите тези остатъци и просто се налага да ги изхвърлите. С избора на комбинирана фурна с опция за добавяне на пара, вече няма нужда да се притеснявате от това.


Микровълновата остава на заден план


Размразяването и претоплянето са основните функции, за които се използва микровълновата. Фурните, които разполагат с функция за готвене на пара предлагат най-добрия метод за повторно затопляне на остатъците от храна, тъй като влагата от парата прави така, че вчерашната пица е вкусна като предишната вечер. Сега вашата микровълнова фурна ще ви бъде от полза само за да си приготвите пуканки.


По-добри печива


Хрупкаво отвън, сочно отвътре? Мисията е възможна. С комбинираните фурни с пара може да постигнете точно този резултат. Горещият въздух гарантира хрупкавият и златист цвят на коричката отвън, докато парата, обграждаща ястието, за да бъде то сочно и крехко отвътре, с изразен аромат и вкус.


Лесно почистване


Гответе без да се притеснявате за почистването след това. Програмите за почистване с пара помагат да се премахнат упоритите остатъци от храна. 


Най- важно при приготвянето на зеленчуци


Важно е да знаете, че най-важно в приготвянето на зеленчуци на пара е водата и точното количество, което да използваме. Времето е другият важен компонент. 


В края на краищата… 


Готвенето на пара е един от най-здравословните начини за приготвяне на любимите ви продукти, така че не пропускайте да пробвате. Хрупкави зеленчуци, крехко и сочно мариновано свинско - идеи много, нужно е само малко въображение и "щипка" водна магия.