Facebook pixel

Защо е важна редовната поддръжка на електроуредите?


18 май 2022, 07:08
Защо е важна редовната поддръжка на електроуредите?

Защо е важна редовната поддръжка на електроуредите, колко често е необходимо да се извършва и как?

Редовната поддръжка на електрическите уреди е много важна за предотвратяване на бъдещи проблеми с функционалността им. Повечето уреди имат дръжки, превключватели и бутони, където лесно могат да се натрупат мазнини и мръсотия. Регулярното почистване гарантира, че Вашите уреди ще останат чисти от микроби и замърсявания, които могат да причинят неизправности. Но поддръжката им отвътре всъщност е от ключово значение. В тази статия ще разгледаме защо е важна редовната поддръжка на електроуредите,колко често е необходимо да се извършва и как!

  •  Стъклокерамични и индукционни котлони

Ежедневното почистване и поддръжка на стъклокерамичните или индукционни котлони е от съществено значение за удължаването на живота на уредa, като Ви гарантира, че ще извлечете максимума от Вашата инвестиция.

Предимството на индукционния готварски плот е, че нагряване има единствено в зоната под съда, в който готвим. Повърхността извън тази зона остава сравнително хладна, което означава, че ако разлеете течности, те няма да загорят, с изключение на тези, които са попаднали между плота и дъното на тенджерата. Това значително улеснява поддръжката на плотовете. Въпреки това те са податливи на надраскване и затова е необходимо да полагаме специални грижи за тях. Добре е да избягваме употребата на продукти, които съдържат абразивни частици, тъй като те могат да нанесат допълнителни щети. За предпочитане е почистването да се извършва след всяка употреба. Важно е да знаете, че готварският плот трябва да бъде напълно охладен.

Готварските плотове могат лесно да заблестят като нови благодарение на Вашия помощник от семейството на COLLO– Luneta. Той е специално разработен да премахва упоритите замърсявания и да предпазва деликатните повърхности от надраскване. Подходящ е за употреба и върху керамични мивки и хромирани повърхности.


  •  Фурни за вграждане

Защо е важно да поддържаме фурната чиста?

Редовното почистване на фурната гарантира, че храната, която приготвяме ще запази своя аромат и вкусови качества. Но освен това така подобряваме ефективността и удължаваме живота на своя уред.

Натрупването на мазнини и остатъци от храна ще доведе до допълнително натоварване на фурната, тъй като тя ще трябва да работи по-усилено, за да достигне зададената температура, за да приготви храната. В определени ситуации това може да доведе до непредвидени обстоятелства като повреда на фурната или дори пожар.

Колко често да почистваме фурната?

Отговорът на този въпрос зависи от това колко често готвим, но оптималният вариант е по-основно почистване всеки месец. Понякога се случва част от ястието да се разлее извън съда или да се получат пръски в горната част на фурната. Почистването, веднага след като фурната изстине, ще предотврати натрупването на мазнини и мръсотия. За целта може да използвате обезмаслител. Трябва единствено да напръскате и да оставите да подейства за няколко минути, след което да изплакнете с вода и да полирате с чиста кърпа.

Повечето съвременни фурни разполагат с различни функции за самопочистване като например пиролиза или каталитични панели. Това превръща почистването в лесно и приятно занимание само с натискането на един бутон. При пиролизата фурната се нагрява над 400° C и така всички хранителни остатъци се превръщат в пепел. Единственото усилие, което се изисква от вас е след края на програмата и когато фурната изстине да забършете с чиста кърпа.

Каталитичните панели са създадени да „поглъщат“ мазнините. Всичко, което е необходимо, е да стартирате програмата за самопочистване. Не всички страни на фурната обаче са снабдени с панели, което означава, че онези, които не са, ще трябва да бъдат почистени по стандартния начин. Тук отново препоръчваме помощта на обезмаслител концентрат за по-добри резултати.


  •  Перални

Редовното почистване на пералната машина отвън и отвътре ще предотврати образуването на мухъл, неприятната миризма и появата на петна по дрехите, и не на последно място ще удължи жизнения цикъл на уреда.

Има няколко простички правила, които да спазваме, за да запазим пералнята си чиста:

1.     Винаги оставяйте вратата на пералнята и отделението за препарат отворени след всяко пране - за да може влагата да се изпари по-бързо посредством циркулацията на въздуха.

2.     Подсушавайте гуменото уплътнение след всяко изпиране – необходимо е единствено суха и чиста кърпа.

3.     Избягвайте да оставяте мокрите дрехи за дълго време след приключване на програмата - всякакъв вид влага благоприятства появата на мухъл и лоши миризми.

Прилагането на гореспоменатите съвети е хубаво да се прилага след всяко пране, но не е достатъчно, за да предпазим пералната машина от натрупването на варовик и замърсявания от вътрешната страна на уреда. В такъв случай е необходимо да използваме препарат, който е специално предназначен за почистване на перални.

Силно препоръчително е да почистваме пералната машина на всеки 2 месеца или на всеки 30 цикъла. Така ще сме сигурни, че дрехите ни ще бъдат чисти и ще ухаят хубаво след всяко изпиране, и ще избегнем образуването на котлен камък във вътрешността на барабана на пералнята.

Оцетът и содата са мощни натурални средства, които премахват замърсяванията и бактериите, също така елиминират неприятните миризми. За съжаление обаче ефектът им е краткотраен и продължителната им и честа употреба е възможно да увреди гумените части на пералната машина.

Ние, от ВЕТО – уреди за вграждане, Ви съветваме да използвате препарат за почистване на перални машини, като например този на немската марка на COLLO – WaMa. Той дава оптимални резултати - премахва замърсяванията и котления камък, същевременно не уврежда гумените уплътнения и осигурява хигиенично чисто пране.

 

  •  Съдомиялни

Високото ниво на твърдост на водата е главен виновник за натрупването на котлен камък в съдомиялната, съответно и за оставянето на петна от вода върху съдовете. Употребата на качествени таблетки, прахообразен или течен препарат за миене, както и добавянето на специална сол за омекотяване на водата, ще Ви осигури чисти прибори и съдове.

Необходимо е почистване на филтъра на съдомиялната машина веднъж седмично, правилното подреждане на съдовете и почистването на остатъците от храна с кухненска хартия винаги преди поставянето им в уреда. Но дали това е достатъчно за постигането на брилянтни резултати?

Употребата на висококачествен препарат, специално предназначен за почистване на съдомиялни, като този на германската марка COLLO – Schirrmat, е от съществено значение за добрата поддръжка на уреда. По този начин спомагаме за елиминирането на варовика, мазнините и лошите миризми. Препоръчително е да се използва веднъж месечно или по-често, в зависимост от интензитета на използване, или в случай, че усетите неприятна миризма.


  •  Гранитни мивки

Безспорно едни от най-предпочитаните мивки на пазара в момента са гранитните. В повечето случаи те съдържат повече от 80% кварц, което ги прави изключително здрави и устойчиви. Друго предимство на гранитните мивки е, че се почистват изключително лесно. Въпреки, че са създадени да отблъскват замърсяванията (благодарение на европейския стандарт ProHygienic21 – 99% защита от бактерии)и не позволяват образуването на петна от храни и течности, хубаво е да полагаме допълнителна грижа за тях веднъж месечно за максимална ефективност. По този начин си гарантираме, че те ще продължават да ни служат и да ни радват с красивия си дизайн още дълги години.

Важно е да отбележим, че не е препоръчително използването на абразивни препарати и материали, за да избегнем надраскване. Тук COLLO отново идват на помощ. Препаратът COLLO LIT е специално разработен за поддръжка на гранитни повърхности, защитава и придава блясък.