Полезни съвети при избор на аспиратор - обобщена информация


14 ное 2018, 09:52
Има два основни вида аспиратори – декоративни аспиратори и аспиратори за вграждане.

Декоративните са идеално решение за кухни, в които добрата работа трябва да е съчетана и с добър дизайн. В отговор на многото стилове кухненска мебел се предлагат и такива, които допълнително ще подсилят дизайна. Това са аспираторите – тип камина, Т-образни, наклонени, с ретро дизайн, ъглови, таванни или островни. В зависимост от Вашия вкус може да се насочите към съответното дизайнерско изпълнение.

Аспираторите за вграждане се предпочитат за кухни, в които те няма да са акцент, но се изисква да вършат перфектна работа. Предлаганите варианти са телескопични, за пълно вграждане, вградени в кухненския плот.

Телескопичните предлагат освен зоната за аспирация и допълнителен издърпващ елемент, който спира част от парите и миризмите да се разпространяват в помещенитео.

Моделите за пълно вграждане, са „невидима“ част от кухненското Ви обзавеждане.

Как да изберa правилния капацитет?

Капацитетът на аспиратора трябва да съответства на кубатурата на помещението, където ще работи. За целта се използват следните формули:

1. Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 6 (При нормална ежедневна употреба: готвене на традиционни ястия, варива или печене на ястия с нисък интензитет на отделяне на миризми).

2. Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 12 (При интензивно използване: пържене или печене (барбекю, скара и т.н.) на ястия със силно отделяне на миризми).

Формулата изчислява необходимия капацитет за обмен на въздуха от 6 до 12 пъти за един час работа на аспиратора.

Пример: Вашето помещение е с големина от 20 м2 и височина 2.5 м, аспираторът трябва да е с капацитет в следния диапазон: 300-600м3/h (20м2 х 2.5 х 6 = 300м3/h; 20м2 х 2.5 х 12 = 600м3/h)

Когато помещението не е ясно изразена кухня, а съчетава дневен тракт и хол, се взима на предвид целия му обем.

Ширината на аспиратора трябва да е по-голяма от тази на готварския плот. Най-разпространени ширини са 60 и 90 сантиметра. Предлагат се и модели с ширина 50см80см100см110см и 120см.

Препоръчително е аспиратора да се включи 5-10 минути преди началото на готвене и още толкова да се остави да работи след като приключите. Това е с цел да се премахнат, ако има остатъчни миризми. Някои модели се предлагат с бутон-таймер за отложено изключване 5,10 или 15 минути.

Мощността на аспиратора измерена в Wat/hour не е ключов елемент при избора на Вашия електроуред, това измерване определя енергийния клас, а не ефективността. Най-важният компонент е капацитетът на аспириране, който може да се постигне с изключително ниско ниво на консумация на електроенергия.

Това е възможно благодарение на турбинни мотори, при които имаме различен тип на завихряне на въздуха и много по-голяма ефективност за всяка единица заряд, използвана от мотора.

Има значение изборът на режима на работа на аспиратора - отвеждане или рециркулация на въздуха (абсорбиране).

По-ефективно е отвеждането на въздуха, тъй като по този начин се премахват парите и миризмите. Изгражда се тръбен път и въздуха се извежда извън помещението.

От много голяма важност е да се подсигури навлизането на свеж въздух в помещението. Това се осъществява чрез така наречения Компенсационен отвор, като през него преминава въздух от друго помещение или от външната среда. Това е от ключово значение, защото ако не се подсигури приток на свеж въздух, в един момент е възможно да се образува вакуум, а в такава среда аспираторът започва да работи неефективно.

При рециркулацията на въздуха има два варианта: да се поставят карбонови филтри около турбинните мотори, като в този случай ефективността на „улавяне“ на миризмите и мазнините е около 60%. Другата опция е да се използва така нареченият комплект за рециркулация, при който ефективността вече е 90-98%. Предимството на този режим на работа е, че въздухът остава в помещението и не се губи топъл въздух. Ако няма никаква възможност да се отведе чрез тръбен път въздушният поток, това е една много добра алтернатива на конвенционалния начин на аспирация. Все пак е препоръчително този вид на аспириране да се използва в краен случай, тъй като предимството, което технологията дава (въздухът остава в помещението) е същевременно недостатък (заради остатъчната влага, която остава в кухнята).

Монтажът е друг важен момент, от който зависи нормалното функциониране на този електроуред.

Ключовото при монтажа на вашия аспиратор, когато ще работи в режим на отвеждане на въздуха, е да му се осигури въздуховод и изход, който отговаря на стандартния диаметър при съответния модел.

Има два стандарта за диаметъра на тръбата, чрез която ще бъде отведен въздухът:

120ф – Тръбен път с такъв диаметър се използва при модели, подходящи за помещения до 20м2 и се среща по-рядко.

150ф – Това е по-често срещаната големина на въздуховодите. И съответно се използва за помещения с големина над 20м2.

Ако имате възможност, е добре да осигурите и изход със съответния диаметър. Разбира се, аспираторите в повечето случаи са окомплектовани с преходник от 150ф към 120ф, така че, ако нямате възможност да осигурите правилен изход на вашия уред, можете да използвате и този тип устройство. Това не е желателно, тъй като ще има увеличение на нивото на шум и капацитетът на мотора ще се намали.

Препоръчително е чупките да са минимално количество и да не се прави редукция на тръбния път (или ако има редукция, да е не повече от една и да бъде максимално близко до изхода). Също така трябва да се осигури минимум 40 см. вертикален път на тръбите на аспиратора, преди да се направи чупка за хоризонталното им отвеждане.

Меките алуминиеви връзки са „враг“ на безшумния аспиратор. Препоръчваме ширмът да се монтира чрез PVC тръбен път, при който няма да има съпротивление заради гладката вътрешна повърхност, съответно няма да има наличие на излишен шум.

Разстоянието от аспиратора до плота трябва да е минимум 60см, ако плотът е електрически, и 75см, ако използвате газов плот.