Facebook pixel

Рецепти за леки вечери: Крем от спанак и моркови


11 дек 2020, 07:55
Рецепти за леки вечери: Крем от спанак и моркови
Вечерите могат да бъдат истинско главоболие за всички семейства. Пристигате уморени от работа, не ви се готви и сте изкушени да ядете нещо нездравословно или просто да не вечеряте ( нещо, което не е полезно за вашето здраве и което в дългосрочен план също може да доведе до значително увеличаване на теглото).

Ето защо днес ви предлагаме идеална рецепта за лека, вкусна и лесна за приготвяне вечеря, която се харесва както малки, така и големи. Крем супата от спанак и моркови е ястие, което носи множество ползи за вашето здраве и е добър начин децата да ядат зеленчуци.

Спанакът е типичен зимен зеленчук, който ни осигурява витамини, минерали, фитохимикали и биоактивни вещества, като е източник на основни хранителни вещества и естествени антиоксиданти, които са добри за нашата кожа и коса. Зеленчук, който осигурява само добри неща и освен това съдържа малко калории.

Морковът от своя страна също има много ползи за здравето. Той е източник на множество витамини, които помагат за правилното храносмилане, което го прави идеален за ядене преди лягане например.

Той е диуретик, укрепва ноктите и придава блясък на косата ви. Освен това, морковите са полезни за зрението ви, благодарение на бета-каротина, който е предшественик на витамин А, необходим за доброто здраве на очите ви.

След като знаем ползите от това вкусно ястие, обясняваме рецептата в шест прости стъпки.

Съставки за приготвяне на крем от спанак и моркови за 4 души
  • 400 гр. Спанак.

  • 4 моркова.

  • 1 глава лук.

  • 2 картофа.

  • Чесън.

  • Сол.

  • Зехтин Екстра върджин.

Как да приготвим крем супа от спанак и моркови?
  1. Първо ще приготвим зеленчуците. Обелете и нарежете морковите и картофите. Измийте спанака, отстранете стъблото и нарежете на ивици. Накълцайте чесъна и лука на много фини парчета.
  1. В тенджера с 4 супени лъжици зехтин екстра върджин задушете чесъна и лука. Добавете листата спанак и моркова, за да се готвят на умерен огън.
  1. След 3-4 минути, когато морковът омекне, добавете вода, докато се покрият всички съставки, добавете картофите и посолете на вкус. Изчакайте 20 минути, докато зеленчуците станат нежни.
  1. Когато зеленчуците вече са меки, прехвърляме всичко в чашата за смесване на пасатора или блендер, включително ароматния бульон за готвене. Разбиваме всичко добре, докато получим вид пюре, в което няма парченца зеленчуци (въпреки че цветовете са на вкус).
  1. Връщаме почти готовия крем от спанак и моркови в тенджерата и опитваме. Ако сметнете за необходимо добавете сол по ваш вкус. От друга страна, ако сметаната е прекалено течна, можем да добавим още малко масло, за да получим плътност, но ако е твърде гъста, добавете вода.
  1. Поставете крема си от спанак и моркови в подходяща купа или чиния и се насладете на лека и вкусна вечеря.

За да получите крем супа с много повече цвят, можете да добавите пресния спанак, когато е напълно сготвен, тъй като докато е топъл ще бъде много лесно да го смачкате. Ще видите как вашият крем приема много атрактивен и интензивен зелен цвят.

След като сте готови, можете да добавите различни допълнителни съставки като прясно сирене или крутони, можете да варирате и експериментирате, докато не получите идеалния си крем.

Горещо ястие, идеално за зимата, но което можете да сервирате и студено през топлите месеци.

Когато нямате идеи за вечеря, забравете за “леката закуска” или бързи, но нездравословни ястия и заложете на този крем с високо съдържание на хранителни вещества, лек и пълен с вкус.

А за да се отървете от досадните капки в кухнята използвайте аспиратор Falmec със системата No-Drop.