Как мелницата за хранителни отпадъци помага на околната среда?


12 яну 2023, 14:41
Как мелницата за хранителни отпадъци помага на околната среда?

За тези, които искат бърз, хигиеничен и екологосъобразен начин за изхвърляне на хранителните отпадъци, мелницата за отпадъци под мивката е най-добрият избор.

С грижа за околната среда


Проблемът с отпадъците придобива все по-големи размери в глобален мащаб. И докато пластмасата, металите и стъклото е възможно да се рециклират, то съдбата на органичната смет, съставляваща 25 до 50% от общите отпадъци на всяко домакинство, е пагубна за бъдещето на човечеството и природата. Веднъж попаднали на сметището, органичните отпадъци започват да се разграждат. При този процес се отделя метан и други вредни газове, които са свързани с парниковия ефект. Той е свързан със задържане на топлина в атмосферата, причинявайки повишаване на температурата. 


Компостирането е предпочитан вариант когато става въпрос за хранителните отпадъци. Често обаче остава подценен и недостатъчно използван, особено в големите градове, където често липсват условия за изпълнението му. Съществува и друго решение на проблема с органичните отпадъци, което би могло да се превърне в част от техническата окомплектовка на кухнята заедно с подходяща мивка и е лесно за използване, а именно - мелницата за хранителни отпадъци.


Мелницата или т.нар. диспозер предоставя безопасна и екологична алтернатива за транспортиране на хранителните отпадъци до сметището за боклуци.


Ефективно решение на проблема с домакинските органични отпадъци


Екологично решение за растящия проблем с хранителните отпадъци предоставя мелницата за хранителни отпадъци Teka. При редовна употреба, диспозерите Teka доказано намаляват количеството хранителни отпадъци в кошчето Ви с до 20%. Друг плюс е, че кухнята Ви винаги ще бъде чиста, а неприятната миризма и опасността от развитието на бактерии в кошчето за боклук ще са само спомен от миналото.


Диспозера се монтира под кухненската мивка и е изключително лесен за употреба. С натискането на един бутон всички органични отпадъци се смилат до фини частици, след което преминават директно в канализацията. .

 

Благодарение на своя индукционен двигател с висок въртящ момент, мелницата Teka е тиха и се справя отлично със смилане на следните хранителни отпадъци:

  • пилешки кости;
  • остатъци от месо и риба;
  • зеленчукови и плодови обелки;
  • черупки от яйца;
  • и много други.


Единствено трябва да се внимава с отпадъците, богати на влакна, като люспи от лук, царевица, целина, както и обелки от банан, тъй като в дългосрочен план могат да доведат до запушване и нарушаване на работата на диспозера. Мелници Teka разполагат със специален сифон с извод за съдомиялна, затова препоръчваме директно да свържете съдомиялната към мелницата. По този начин си гарантирате допълнително почистване на диспозера, благодарение на отпадните води от съдомиялната.


Разбира се е необходимо по-старателно почистване на уреда поне два пъти в месеца. За целта е необходимо да разрежете един лимон на две, да го поставите в мелницата, заедно с кубчета лед и да долеете една кана с вода, след което остава да я включите. По този начин се отстраняват остатъците, натрупани в отделните части на диспозера.


Предимствата на мелницата за хранителни отпадъци са много:

  • сигуряват по-голяма хигиена и чистота в кухнята;
  • намаляват натрупания боклук, съответно използването на найлонови торбички;
  • спомагат за редуциране на емисиите на парникови газове, отделяни при разлагане на органичните отпадъци на депата;
  • минимална консумация на енергия и вода.


Всеки от нас носи отговорност за бъдещето на човечеството и на Земята. За да се справим с климатичните промени е необходимо да положим усилия. Планирането на седмично меню, пазаруването на толкова хранителни продукти, колкото са ни необходими, както и оползотворяването им, рециклирането, използването на мелница за хранителни отпадъци, инвестицията в енергоспестващи уреди, са само малка стъпка към положителната промяна. Навиците и изборите ни имат значение и могат да бъдат предпоставка за промяна и да послужат за пример за хората около нас.