Facebook pixel

Важни съвети при избора на съдомиялна машина


15 фев 2019, 11:55
Важни съвети при избора на съдомиялна машина

На какво да обърнем внимание при избора на нова съдомиялна машина?

В 21 век съдомиялната машина е задължителна. Освен че ще ви спести време и усилия, сметката ви за вода значително ще намалее. Намирането на точния уред обаче би могло да бъде предизвикателство. Тук сме разгледали едни от най-важните неща, на които да обърнете внимание при покупка, за да улесните маскимално своя избор.


Съдомиялна за вграждане, полу-вграждане (с лицев панел) или свободностояща?


В случай, че живеете под наем инвестицията в свободностояща съдомиялна е добра, защото бихте могли да я вземете навсякъде с вас при смяна на адреса. Друго удобство е, че тя може да се постави на всяко място в кухнята. Не се изисква специален монтаж, както е при съдомиялните за вграждане. Необходимо е единствено да има достъп до чиста вода и да бъде свързана с канализацията.

Ако подменяте стара свободностояща миялна, е хубаво да сложите отново такава. При положение, че правите нова кухня обаче, препоръчително е да сложите вградена. По този начин се дава завършен вид на кухнята, няма излишни фуги, по-лесна е за почистване и в повечето случаи e по-евтинa. 

Пълната гама на съдомиялни машини за вграждане може да видите тук.

Пълната гама на свободностоящи съдомиялни може да видите тук.


Голяма (ш. 60 см.) или малка (ш. 45 см.) съдомиялна?


В зависимост от ширината си съдомиялните машини са два вида: 60 см. и 45 см. За препоръчване е да се вземе голяма – 60 см. съдомиялна машина, тъй като събира повече и по-големи съдове. Разходът на ток и вода е еднакъв като с малката 45 см. съдомиялна. Покупката на малка машина е оправдана, само когато няма място.

Разгледайте нашият асортимент от съдомиялни 60 см. за вграждане тук и съдомиялни 45 см. за вграждане тук.


Според консумацията на вода и електроенергия.


Използването на съдомиялна машина спестява ли наистина вода в сравнение с миенето на прибори и съдове на ръка?

Краткият отговор на този въпрос е: „Да!“

Всички съдомиялни машини са с енергиен клас от А до F. Това се определя от начина на измиване, метода на сушене и дължината на програмите. Реалната консумация на вода обаче ще зависи от начина, по който се използва уредът и от твърдостта на водата. Разходът на вода варира от 6,5 л. при топ съдомиялните до 20 л. при бързите програми. За най-добри резултати следва да използвате пълния капацитет на съдомиялната машина. Пoвечето модели днес разполагат с ЕКО програма, която използва значително по-малко вода. Изборът на уред с по-висок енергиен клас не само гарантира консумацията на по-малко ток и вода, но също така е важна стъпка към опазването на околната среда. 


Ниво на шум


Нивото на шум може да варира от 39 dB (A) до 50 dB (A) и нагоре. Днес повечето кухни са организирани в едно общо помещение заедно с трапезарията и хола. За да се чувствате комфортно изберете модел, който да работи максимално тихо. Всеки уред с ниво на шум под 45 dB (A) е добър вариант


Кошници


Повечето модели са оборудвани с две кошници – горна и долна. Някои обаче разполагат с трета кошница. Тя предоставя допълнително пространство за зареждане на малки кухненски артикули.


Капацитет


Капацитетът на съдомиялната машина се определя в зависимост от броя на комплектите, които може да побере. За да сме по-конкретни един комплект включва съдовете и приборите, необходими на един човек при хранене – купа, чиния за основно ястие, десертна чиния, чаша, три вилици, две лъжици и един нож. При 45-сантиметровите уреди броят на комплектите средно е 9, а при тези с ширина 60 см. – 12