Полезни съвети при избора на аспиратор


13 мар 2024, 08:45
Полезни съвети при избора на аспиратор

Ръководство за закупуване на аспиратор.

Когато избирате нов аспиратор, има няколко ключови аспекта, които трябва да обмислите предварително.


Аспиратор за вграждане или свободностоящ


Аспираторите за вграждане са предпочитан избор за кухни, в които няма да бъдат акцент, но се изисква да вършат перфектна работа. Има различни варианти - аспиратори за пълно вграждане, телескопични аспиратори, вградени в кухненския плот.

Аспираторите за пълно вграждане са компактни и напълно интегрирани в шкафа над плота. Те са отлично решение, ако търсите по-изчистен и просторен завършек на кухненския интериор. При телескопичните модели освен зоната за аспирация, има допълнителен елемент, който при изтегляне стартира работата на аспиратора. Котлоните с вграден аспиратор изсмукват парата и миризмите още при източника, оставяйки въздуха чист, за да можете да готвите по-комфортно. Те са перфектен избор за кухненския остров.


Вторият вариант са декоративните модели. Те са идеално решение за кухни, в които добрата работа трябва да е съчетана и с добър дизайн. Това са Т-образни, стенни, таванни или островни аспиратори.

Стенните аспиратори се монтират на стена. Асортиментът включва класически модели за комин, ъглови и наклонени аспиратори. Таванните се отличават с минималистичен дизайн и са предпочитани при кухни с отворен план. Островните абсорбатори често се използват като дизайнерски акцент в зоната за готвене в кухненското пространство.


Подходящ капацитет на аспиратора


Капацитетът на аспириране се измерва в м3/h и е основен показател за ефективността на работа. Той трябва да съответства на кубатурата на помещението, където ще работи. За да бъде ефективен, абсорбаторът трябва да може да осъществява 12 пречиствания на въздуха в помещението в рамките на 1 час. За целта се използват следните формули:

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 6 (При нормална ежедневна употреба: готвене на традиционни ястия, варива или печене на ястия с нисък интензитет на отделяне на миризми).

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 12 (При интензивно използване: пържене или печене (барбекю, скара и т.н.) на ястия със силно отделяне на миризми). Формулата изчислява необходимия капацитет за обмен на въздуха от 6 до 12 пъти за един час работа на аспиратора.

Пример: Вашето помещение е с големина от 20 кв.м. и височина 2.5 м. В този случай аспираторът трябва да е с капацитет в следния диапазон: 300-600 м3/h (20 х 2.5 х 6 = 300 м3/h; 20 х 2.5 х 12 = 600 м3/h).


Размер на аспиратора

Основното правило за ефективно премахване на миризмите от кухнята е аспираторът да бъде с широчина поне колкото готварския плот. Най-разпространени са аспираторите с широчина 60 см. Предлагат се и модели с ширина 50 см., 70 см., 90 см., 100 см. и 120 см.


Режим на работа - рециркулация или отвеждане на въздуха навън


Повечето модели могат да бъдат монтирани като абсорбатори с рециркулация или аспиратори с отвеждане на въздуха навън. И двата метода имат своите предимства и недостатъци, изборът зависи от възможностите на кухнята и от личните предпочитания.

За отвеждането на парите и миризмите навън е необходимо наличието на тръбен път. В същото време трябва да може да се осигури свеж въздух в помещението чрез т. нар. компенсационен отвор, например отворен прозорец. Това е от ключово значение, защото ако не се осигури приток на свеж въздух, в един момент е възможно да се образува вакуум и аспираторът започва да работи неефективно. Този режим на работа на аспиратора се препоръчва, когато готварският плот е газов или при често пържене и печене на грил, тъй като при тези видове готвене се отделя повече топлина, изпарения и мазнини.


Абсорбаторите с рециркулация са много добра алтернатива на конвенционалния начин на аспирация, когато няма възможност за отвеждане на въздушния поток чрез тръбен път. Те пречистват въздуха чрез филтри (най-често с активен въглен и зеолит), които премахват мазнините и миризмите. След това вече филтрирания въздух се връща обратно в помещението. Предимството на този режим на работа е, че позволява гъвкавост при планиране на кухнята, освен това монтажът е лесен.


Съвети за правилен монтаж на аспиратора


Правилният монтаж на аспиратора играе важна роля за ефективността на уреда. При монтаж на аспиратора в режим на отвеждане на въздуха навън е важно да се осигури въздуховод и изход, който отговаря на стандартния диаметър на съответния модел. Има два стандарта за диаметъра на тръбата, чрез която ще бъде отведен въздуха: Ø 120 и Ø 150 - това е по-често срещаната големина на въздуховодите и се използва за помещения с големина над 20 кв. м. Добре е изходът да бъде със съответния диаметър, но ако няма такава опция, на пазара се предлагат преходници от Ø 150 към Ø 120. Това е препоръчително в краен случай, тъй като нивото на шум при аспирация ще се увеличи, а капацитетът на мотора ще се намали.


Колкото по-малко са чупките по тръбния път, толкова по-добре. Освен това трябва да се осигури минимум 40 см. вертикален път на въздуховода при връзката с аспиратора, а ако са необходими редукции, нека да е само една и да бъде максимално близо до изхода.


Гофрираните тръби са "враг" на безшумния аспиратор. Препоръчваме аспираторът да се монтира чрез PVC въздуховод, при който няма да има съпротивление заради гладката вътрешна повърхност, съответно няма да има наличие на излишен шум.


Разстоянието от аспиратора до плота трябва да бъде минимум 60 см., ако котлонът е електрически, и 75 см., ако котлонът е газов.