Защо да изберете гранитна мивка Schock?


06 яну 2023, 11:58
Защо да изберете гранитна мивка Schock?

Каква е разликата между акрилните и полиестерните смоли, използвани в производството на гранитни мивки?

  • Първите производители на гранитни мивки в света от 1979 г.  
  • Произведени в Германия.  
  • Част от процеса на изработка е ръчно направен. 

 

Когато става въпрос за кухненската мивка, нашият съвет е да не правите компромис. Tя ще бъде постоянно на показ в новата Ви кухня. Ето защо е важно да изберете мивка, която се поддържа лесно и е устойчива на трайни петна в бъдеще. Често оставяме сутрешната си чаша кафе и вечерната чаша червено вино набързо в мивката и заминаваме. Най-честите оплаквания от оцветяване са именно от тези две течности. 

 

Повечето хора си мислят, че колкото по-голямо е съдържанието на гранит, толкова по-здрава ще е мивката. Това е 100% истина, но гранита е порест материал. Представете си една скала. Тя има микропукнатини (пори), в които се промъква дъждовна вода. При мивките тези пори би трябвало да липсват, но това не зависи от съдържанието на гранит, а от качеството на смолите, които се използват като свръзващ елемент. Съществуват акрилни смоли и полиестерни такива. И двете имат своите плюсове и минуси. 

 


Най-добре хората разбират примера с обикновен пластмасов градински сет столове и маса. С времето тези сетове овехтяват, започват да губят цвета си и да се напукват. Стават лесно чупливи. В най-добрия случай се чупят, когато опитаме да ги преместим и ги държим за облегалката с една ръка. Тогава цялата тежест на стола се държи на малка площ, и парчето се отчупва. 

Сами разбирате, че не трябва да се съдържат такива материали в нещо толкова често използвано като кухненската мивка. Не само е подложена на чести температурни шокове (например когато излеем горещата вода от спагетите), но и често изтърваме прибори, чинии и чаши вътре. Според наше проучване, потребителите предпочитат счупени чаши и чинии вместо счупена мивка. 😊 

 

Докато и двата вида смоли са широко разпространени в редица промишлености, конкретно в продукцията на гранитни мивки, следва да изберем такива, в които има акрилни смоли.  

 

Разбира се много хора биха казали: „Аз не използвам своята кухня - не готвя вкъщи, няма значение, какви са уредите и мивката.” Това твърдение може да се окаже вярно за уредите, но за мивката със сигурност не важи. Да, някои домакинства предпочитат да не готвят и да хапват навън, но именно тези семейства са същите, които оставят с часове чашите с кафе и вино в мивките си. Така петното под чашата от вино или кафе, може да остане пред погледа Ви. Фурната например, може да не използваме всеки ден, но кухненската мивка се използва. Може да измиете плод, ръцете си, да изсипете остатъците от чиниите си вътре, ако разполагате с мелница за хранителни отпадъци.  

 

Всички производители твърдят, че техните гранитни мивки издържат на висока температура, оцветяване, удари и т.н. Тогава как да изберем? Гранитни мивки Schock разполагат с международни сертификати, които доказват всичко това. За да се покрие сертификата, продукта преминава през редица тестове, ето и някои от тях: 


  • Устойчиви на висока температура (сертификат DIN 13310) 
  • Тест 1 -- подладане на 180 градуса -- чрез тенджера с поддържаща се температура, благодарение на специална апаратура, в продължение на 20 минути.  
  • Тест 2 -- подлагане на 280 градуса, теста се извършва със специален алуминиев конус, за период от 20 секунди.  
  • Тест 3 -- 1000 цикъла повторяемост:  


х 90 секунди гореща вода 

х 30 секунди пауза 

х 90 секунди студена вода  

х 30 секунди пауза 

х наблюдение с UV светлина за микропукнатини. 

 

  • Устойчиви на петна (сертификат LGA 1103) -- Тест за устойчивост на 12 от най-разпространените и агресивни препарати ползвани в домакинството (включително ацетон и белина). 

 

  • Не задържат миризми (сертификат LGA 5421357) -- Тест с напоени “гъби” с най-разпространените и агресивни миризми разпространени в домакинството. 

 

  • Удароустойчиви(сертификат DIN EN 438-2) -- Тест с изпускане на тенджера под налягане от 60 см. височина (имитра се изтърване на прибори от горен ред шкафове). 100 пускания върху монтирана мивка на стандартен термоустойчив плот. Ако мивката не издържи, цялата партида от мивки става невалидна и не влиза за разпространение на пазара. 

 

  • 99% защита от бактерии (сертификат ProHygienic 21) и Безопасни за храната (сертификат LGA 5631024) -- След имитация на ежедневната домакинска употреба на мивката, се правят редица специални натривки в гранита, след което се изследват за наличие на бактерии. 

 

Всички модели гранитни мивки Schock може да разгледате тук.