Полезни съвети

  1. Полезни съвети при избор на Аспиратор
  2. Полезни съвети при избор на котлони/готварски плот
  3. Полезни съвети при избор на фурна
  4. Полезни съвети при избор на съдомиялна
  5. Полезни съвети при избор на пералня
  6. Полезни съвети при избор на сушилня
  7. Полезни съвети при избор на хладилник

Полезни съвети при избор на Аспиратор

Избор на аспиратор

 

 

 

Има два основни вида аспиратори – декоративни аспиратори и аспиратори за вграждане.

 


  

 

 

 

Декоративните са идеално решение за кухни, в които добрата работа трябва да е съчетана и с добър дизайн. В отговор на многото стилове

кухненска мебел се предлагат и такива, които допълнително ще подсилят дизайна. Това са аспираторите – тип камина, Т-образни, наклонени, с ретро дизайн, ъглови, таванни или островни. В зависимост от Вашия вкус може да се насочите към съответното дизайнерско изпълнение.

 

 

 

 

 

Аспираторите за вграждане се предпочитат за кухни, в които те няма да са акцент, но се изисква да вършат перфектна работа. Предлаганите варианти са телескопични, за пълно вграждане, вградени в кухненския плот.

Телескопичните предлагат освен зоната за аспирация и допълнителен издърпващ елемент, който спира част от парите и миризмите да се разпространяват в помещенитео.

Моделите за пълно вграждане, са „невидима“ част от кухненското Ви обзавеждане.

 

Как да изберa правилния капацитет?

Капацитетът на аспиратора трябва да съответства на кубатурата на помещението, където ще работи. За целта се използват следните формули:

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 6

(При нормална ежедневна употреба: готвене на традиционни ястия, варива или печене на ястия с нисък интензитет на отделяне на миризми).

Капацитет на аспиратора = дължината x ширината x височината x 12

(При интензивно използване: пържене или печене (барбекю, скара и т.н.) на ястия със силно отделяне на миризми).

 

Формулата изчислява необходимия капацитет за обмен на въздуха от 6 до 12 пъти за един час работа на аспиратора.

Пример: Вашето помещение е с големина от 20 м2 и височина 2.5 м, аспираторът трябва да е с капацитет в следния диапазон: 300-600м3 /h

 

20м2 х 2.5х6 = 300м3/h

20м2 х 2.5х12 = 600м3/h

 

 

Важно е да се знаете, че при определяне капацитета на аспиратора, измерването се прави на края на тръбния път, който е с дължина 1.5м и с една чупка на 90О.

Това измерване е съгласно европейски правила, записани в директива - EN 61591.

 

 

 

 

 

 

 

Когато помещението не е ясно изразена кухня, а съчетава дневен тракт и хол, се взима на предвид целия му обем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ширината на аспиратора трябва да е по-голяма от тази на готварския плот. Най-разпространени ширини са 60 и 90 сантиметра. Предлагат се и модели с ширина 50см, 80см, 100см, 110см и 120см.