Полезни съвети при избор на фурна

Фурната е уред с изключително значение за една домакиня, като тя е част от така наречения триъгълник на работа в една кухня.

Като фурните за вграждане могат да се монтират под кухненския плот за перфектната комбинация с готварския плот или на нивото на очите за хората които са свикнали да имат ясен поглед над своите ястия.

Разположениeто обаче не влияе на основните моменти които трябва да се разгледат за правилния избор на този уред.

 

Дизайна на фурните за вграждане отговаря на всяко желание като се предлагат варианти с ретро визия или пък различни модернистични решения.

Има различни предложения и що се отнася до обема, който се измерва в литри. И въпреки, че има доста големи разлики в литража на определени модели, при дълбочината, височината или ширината тези разлики стават минимални.

Една от най-важните характеристики на съвременните фурни за вграждане е вентилацията. При повечето фурни има два вентилатора като докато единия се използва за приготвянето на любимото Ви ястие, другия няма как да се види с просто око, и се грижи за правилната работа на фурната Ви. Той не позволява отделената във вътрешността температура по време на готвенето, да се прехвърли към нишата в която се намира фурната. Вентилатора може да бъде радиален или тангенциален, като и в двата случая те защитават от прегряване, същевременно при голяма част от моделите вентилатора продължава да работи и след края на процеса на готвене и по този начин не се позволява събирането на влага по горещата повърхност на вътрешната кухина.

Охлаждащия вентилатор Ви дава сигурност, че няма да имате проблем с околните дървени елементи и с вътрешността. Но има и друг елемент от съвременните фурни които правят работата им особено икономична - температурната изолация на вратите, тя се осъществява чрез въздушни камери, формирани от пространството между 2, 3 или 4 стъкла, като едно или повече от тях е терморефлекторно . Тази конструкция осигурява топлинно изолиране на фурната и ниски стойности на температурата от външната страна на корпуса.

                                                                    

         

       Като има модели които заради тези и други иновации даже са с най-добрите показатели за консумация на електроенергия.

 

 

Друг елемент който Ви осигурява максимално добро изпичане на любимите Ви ястия е така наречения кръгов нагревател. При моделите от среден до висок клас присъства този допълнителен нагревател намиращ се около вентилатора зад корпуса. Тази функция ви предоставя възможността да печете на няколко нива,тъй като няма да има нагряване от долния и горния нагревател и всички ястия ще са равномерно изпечени. Някой производители наричат функцията която използва този кръгов нагревател - 3D горещ въздух, други я наричат – турбо функция.

 4D горещ въздух – е вариация на този тип нагряване, като в този случай вентилатора се върти равномерно и в двете посоки и осигурява още по-добро изпичане на тестени изделия и приготвяне на ястия от месо.

 

 

С телескопичното изтегляне лесно поставяте и изваждате храна от фурната, като не е необходимо да изваждате тавите извън фурната, за да проверите ястието. Телескопичните водачи могат да бъдат с пълно и непълно изтегляне. При вариантите с пълно изтегляне Вие ще може да издърпате ястието си на 100%, докато при непълното изтегляне, вашето ястие ще се издърпа до 80%. Тези водачи при повечето марки са с възможност да се постави ястие до 16кг., като по този начин може да се задоволят всички гастрономически изисквания.

С новата конструкция на пантите затварянето на вратата е плавно и тихо от разстояние от около 10 см., като е необходимо само леко докосване. Някои модели от висок клас предлагат и възможността за плавно отваряне като и в двата случая се предпазва вашия уред от силните вибрации при рязкото отваряне и затваряне на вратата.

 

Типа на управление също може да бъде различно в зависимост от модела.

Съществуват два основни типа на управление сензорно и такова чрез бутони. Като бутоните могат да са статични или с PushandPull система която Ви позволява бутоните да бъдат „скрити“. При моделите със сензорно управление както и при вариантите с бутони при които има дисплей, може да се възползвате и от възможността да задавате времеви, както и други настройки. Може да се избере - начало на готвенето, край на готвенето, таймер, защита от деца.

И докато опцията за настройка на време е позната от повече време, новаторските възможности за задаване на любима настройка за готвенето на определено ястие или предварително зададените автоматични програми са сравнително нови. Те могат да достигнат и деветдесет на брой. Тези автоматични програми които производителите са задали ще помогнат значително във планирането на етапите на готвене, като от Вас се изисква единствено да зададете теглото на приготвяното ястие. Фурната сама ще изчисли подходящата температура и време за приготвяне.

 При печенето на месо някои модели предлагат и сензор които се поставя в по-големи парчета месо и действа като термометър, като печенето ще спре тогава когато месото е с най-добрите си качества. Този сензор се нарича сонда за месо, някои производители го наричат и PerfectRoast. Подобен сензор предвиден да Ви асистира при приготвянето на тестени изделия е така наречения PerfectBake сензор.

 

Всеки потребител би се запитал какви са иновациите при почистването на фурните.

Някой фурни предлагат възможност за сваляне на стъклата за максимално добро почистване, има марки които предоставят опция за сваляне на цялата врата.

Иноксовото покритие на голяма част от фурните няма да задържи отпечатъци и поддръжката на блестящия външен вид ще става максимално лесно.

Има и новаторски решения що се отнася до емайла на фурните като вече издръжливостта на вътрешното покритие е много по-голямо. Такива нови технологии са GranitEmail, SilverMate и Hydroclean. Като развитието на покритието е свързано и с начините на почистване на вътрешността на фурната.

Съществуват няколко опции за почистване – т.нар. „Водно самопочистване“, „Каталитични панели“ и най-добрия вариант „Пиролитично самопочистване“.

 

Така нареченото „Водно самопочистване“, няма да изчисти вашата фурна, а по-скоро ще омекоти замърсяванията и мазнините и ще бъде по-лесно за Вас да се почисти механично. На подобен принцип (почистване с помощта на пара) е и така нареченото „Почистване на принципа на лотуса“. Производителя който предлага това почистване, препоръчва да се използва този тип почистване след всяко готвене.

 

Каталитичните панели са направени от специален материал, който се използва при някои модели фурни с цел самопочистване. Те са специално покритие от пореста структура съставена от изключително фини керамични сфери като те се окисляват и изпаряват мазните капки и замърсявания попаднали върху тях по време на процеса на готвене. Разбира се при по-големи замърсявания е възможно да останат следи след края на готвенето, но тези панели могат лесно да се почистят чрез излагане на по-висока температура за около 20 минути.

При повечето марки каталитичните панели са аксесоар които, в зависимост от интензитета на готвене, трябва да се подменят между две и пет години. Има и новаторско решение, което Ви дава възможност да използвате този вид почистване и за по-дълъг период от време без да се налага да подменяте тези панели. Това е така наречения – EcoCreanDirect

 

Самопочистването с пиролиза ви избавя от досадното и уморително почистване с химически препарати. По време на почистване с пиролиза, е необходимо телескопичните водачи да бъдат извадени от фурната. Уредът се загрява до 480 °C, а времето на почистване се определя от Вас като то зависи от степента на замърсяване. В края на цикъла на самопочистване всички натрупани мазнини и нагари по вътрешните стени на фурната изгарят и накрая остава само пепел, която лесно може да отстраните с влажна кърпа или даже с прахосмукачка.

При някой марки, има възможност, даже и при тази висока температура външната температура на стъклото да не минава границата от 600.

 

Най-новите модели фурни ви осигуряват възможността да печете на пара. Чрез този начин на приготвяне, храните стават по-хрупкави отвън и по-сочни отвътре, а хранителните им качества се запазват в най-голяма степен.

Друга иновация е възможността да се комбинира конвенционалното готвене и готвенето с микровълни. Така с един уред можете да получите максимален брой опции при приготвянето на Вашата вечеря.

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content