Когато се говори за съдомиялни, най-честите ползи които се коментират са свързани с удобството което създават елиминирайки нуждата от миене на ръка. Като при миенето на ръка освен вредните химикали които попадат върху кожата ни, губим и време което може да използва по-ползотворно. А значително по-високата температура, която се достига при работата на една съдомиялна машина в сравнение с миенето на съдовете на ръка позволява много по-ефективното им измиване и съответно по-висок хигиенен стандарт.

 

Но един много важен момент остава на заден план когато се говори за съдомиялните машини – голямата икономия на електроенергия и вода.

Според изследване на университета в Бон, Германия, съдомиялните използват половината от енергията, една шеста от водата и 50% по-малко препарат за да измият същото количество съдове, сравнено с миенето на ръка. Това не само намаля Вашите сметки, но и запазва природата чиста. При определени модели за измиването на 13 комплекта (малка и голяма чиния, 2 чаши, две вилици и други прибори ) съдове консумацията на вода ще бъде не повече от 6.5 литра, а консумацията на електроенергия може да не надвиши 0.73 kWh. Като най-енергоефективните модели могат да предложат максимално добри показатели от А+++-10%.

В повечето случаи за да се постигнат резултати по високи от А+ се използва един допълнителен резервоар в дясната част на съдомиялната наречен – Топлообменник. Той играе двойна роля - за намалянето на консумацията на електроенергия и на вода. Намалянето на консумацията на електроенергия е обосновано от възможността водата за изплакване да използва вътрешната температура на съдомиялната, като по този начин нагревателния блок ще работи с доста по-малко консумирана енергия. Същевременно филтрираната вода която се използва за последното изплакване се съхранява в този резервоар и се използва за първото изплакване при следващото стартиране на уреда (от хигиенична гледана точка тази вода няма как да бъде съхранявана повече от 72 часа).

Съдомиялните машини в които присъства топлообменника извършват сушене на съдовете в затворено пространство, което е по-хигиенично, защото няма нужда от приток на външен въздух, т.е.не е необходимо да извадите съдовете веднага след приключване работата на миялната машина или поне да отворите миялната, за да не се образуват капчици вода по вече измитите съдове. Още по голяма иновация е така нареченото Zeolithtm сушене, което според е една от най-иновативните и енергоефективни технологии за сушене, която може да се предложи към момента. Зеолитът е естествен и нетоксичен минерал, който отнема влагата и я превръща в топлинна енергия, като по този намалява разхода на електричество по време на сушене на съдовете.

 

 

При този уред има избор що се отнася до външния вид, монтажа и широчината му. Първото важно разделение е дали съдомиялната ще бъде свободностояща или за вграждане. Докато при свободностоящите е важна каква е визията им и дали ще са бели или иноксови, то при моделите за вграждане това не е от ключово значение, тъй като, Вие определяте визията която ще бъде най-подходяща. При моделите за вграждане също има разделение що се отнася до визията и начина управление. Моделите при които панела за управление е разположен отпред са едната опция, докато в другия случай бутоните за управление ще са прикрити вътре в съдомиялната (съдомиялна за пълно вграждане).

Другия аспект определящ функционалността е това колко е капацитета на комплектите съдове които могат да бъдат измити. Тук отново има вариации като те могат да бъдат между шест и петнадесет комплекта. Най-често обаче теса около 10-13, като по-малките версии са широки 45см., а тези които могат да поберат около 13 комплекта са широки 60см. И в двата случая ще постигнете еднакво идеални резултати, но в повечето случаи, разбира се, мястото е определящо. Изключенията които са с много компактни размери са така наречените съдомиялни – тип кубче. Те са идеален завършек в кухни с по-малки размери където не може да се постави съдомиялна с голяма височина. Като тези модели могат да се поставят както на работния плот така и в шкаф, за да имате максимално изчистени линии на кухнята си.

Други модели които са по-скоро изключения, предлагат максимално големите размери побиращи до 16 комплекта.

А ако притеснението е дали ще успеете да съберете достатъчно съдове в рамките на деня и това ви спира да се насочите към определен модел, производителите са се погрижили за да успокоят всички Ваши тревоги. Съдомиялните с функция половин зареждане и/или предизмиване позволяват да избегнете зависимостта от това колко точно съдове ще се съберат в този ден.

Има и други любопитни функции, които също могат да се предложат от най-добрия уред за Вашите нужди. Такава функция е отложения старт, даващ свобода на избор, кога е най-подходящия момент съдовете да станат кристално чисти. Отложения старт може да бъде до 24 часа, като с изключително ниските нива на шум ще може да се възползвате и от възможността да стартирате измиването и през нощните часове.

Друга интересна част от някои от съвременните модели съдомиялни е третата кошница, която елиминира нуждата от допълнителните елементи в които да поставяте Вашите прибори. По този начин вие ще можете да постигнете и още по-голям капацитет на Вашия уред. Като не трябва да ви тревожи качеството на измиване в тази кошница, тъй като уважаваните производители са се погрижили за това с добавянето на допълнителна дюза, за да имате 100% чистота. Третата кошница може да присъства при модели 60см., но и при модели с широчина 45см. Като при по-малките варианти освен тази трета дюза, има производители които са добавили още едно допълнително разпръскващо рамо. Това е така, тъй като формата на кошниците при този размер съдомиялни не е квадратна, а е правоъгълна.

 

С тази иновационна макар и не сложна технология, се постига максимално добър ефект на измиване, независимо от формата на съдомиялната.

 

Поставките за съдове могат да се регулират според размерите на поставяните елементи с помощта на няколко подвижни елемента. Поради това вие имате възможност да поставите съдове с голям диаметър (тави, тенджери), разбира се при условие, че съдомиялната Ви е с достатъчно големи вътрешни размери. При определени модели имате възможност и да извадите кошниците и да ги използвате само за измиване на големи съдове.

Най-новите модели ви позволяват да се саморегулира разхода на вода и електроенергия чрез „Автоматична програма“. Съдомиялната ще отчете нивото на замърсеност и спрямо това ще се коригира температурата и времето на измиване на Вашите съдове, като по този начин се постига оптимален разход на ресурсите.

 Всички държат на любимите си чаши и съдове, затова и при някой модели присъства и програма специално пригодена за измиване на по деликатни съдове. Имайте предвид, че някой видове стъкло не са подходящи за измиване в съдомиялна машина, затова прочетете внимателно инструкциите преди да стартирате Вашия уред.

Eco програмата пък е най-икономичната която може да използвате, и е идеална за хора за които консумацията на ресурси и защитата на природата са от значение.

Интензивната програма е най-удачния избор за съдове които са силно замърсени, а даже и загорели. Същевременно се постига най-добрия ефект на изсушаване.

Други Програми които може да използвате са – Бърза програма, Предизмиване, Хигиенизираща програма.

Когато бързате функцията ''VarioSpeed'' помага да съкратите продължителността на миене до 60%, за сметка на консумацията на вода и електроенергия, но без да се намалява качеството на измиване и изсушаване.

Опцията за „допълнително изсушаване“ позволява да приберете вече измитите съдове директно в шкафа, без подсушаване и полиране.

За монтажа на съдомиялните машини е нужно да имате връзка към чиста вода и канализация до един метър от мястото на което ще бъде Вашия уред. При свободностоящите съдомиялни може да се постигне височина между 85см и 87см. При съдомиялните за вграждане може да се регулира между 82см и 87см.

По този начин ще имате най-подходящия за Вашата кухня уред що се отнася до височината.

 Някои от моделите съдомиялни, ви осигуряват пълна защита срещу изливане на вода за целия живот на уреда чрез системата ''AquaStop''.

 

 

 

 

 

Безплатна доставка

над 50лв

Гарантирано връщане на парите

Сигурни онлайн плащания

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content