Независимо дали ще предпочетете обикновен електрически, стъклокерамичен, индукционен, газов или комбиниран плот вие разполагате с богат избор от размери, нагревателни зони и декоративни рамки.

 

Видове готварски плотове

Обикновените електрически плотове са познати на почти всеки от нас, те са изработени от чугун и са изключително здрави. Това е един от малкото позитиви, тъй като тази технология е една от най-старите на пазара и съответно голямата консумация на електроенергия и твърде бавното загряване са неудобство при употребата им.

Съществува и подобрена версия на този тип плотове така наречените „бързонагряващи електрически плотове“ (ясно разпознаваеми заради червената точка в центъра на нагревателната зона). И въпреки, че в случая има доста по-бързо загряване сравнено с по-старата версия, все пак няма как да се избегне голямата консумация на електроенергия сравнено със стъклокерамичните плотове.

 

 

 

Стъклокерамичните плотове за вграждане могат да бъдат с механично или сензорно управление. Предимството на сензорното управление е в изчистения вид който ще получите, те са лесни за почистване и поддръжка сравнено с плотовете управлявани чрез ключове. Като в по голямата си част плотовете с управление чрез ключ отново са електронни и просто се получава вид наподобяващ по-старите механични ключове.

При плотовете със сензорно управление са вградени различни таймери, индикатори(за остатъчна топлина, за изразходваната електроенергия), сензорни бутони, блокировки(защита от деца). Допълнителните опции Ви дават сигурност, че всичко ще се случи под абсолютния Ви контрол.

Макар че изглеждат чупливи и крехки това е само на пръв поглед. Единственият враг за стъклокерамичните повърности е захарта и твърдите насипни вещества. Захарта е вредна във всякакъв вид – на кристали, сироп или сладко. Тя се спича с повърхността като се получава структура подобна на стъклото. Затова ако попадане захар върху работната площ на котлона веднага я отстраните от повърхноста и избършете с мокра кърпа или гъба. Няма опасност горещият плот да се спука, тъй като е предвиден да се използва по този начин.

За Ваша безопасност този тип плотове за разлика от обикновените електрически и газовите, ще се изключат след определен период в които не са правени допълнителни настройки (периода е между 1 и 4 часа).

Друг плюс при стъклокерамичните плотове е възможността (при някой модели) да се използват разширяеми зони, като по този начин Вие можете да изберете максимално близък диаметър на нагряване до съда който смятате да използвате.

Стъклокерамичните плотове с индукционно нагряване са с най-новата технология при готварските плотове, въпреки, че първия патент свързан с нея е получен в началото на ХХв., а първия комерсиален модел излиза на пазара през 70-те години на миналия век.

Нагряването се извършва посредством електромагнитно поле което не влияе на човешкия организъм. Индукционните плотове имат много предимства пред обикновените стъклокерамични плотове. Първото такова предимство е в това, че има нагряване само там където е дъното на съда, което означава, че ще имате строго определена нагревателна зона и пълна свобода при избора на диаметъра на съда който ще ползвате (стига да е в рамките на максималния размер разграфен на уреда). Следователно ще се възползвате и от втория плюс – по лесното почистване, понеже няма да имате зона в която при попадане на храна или течности ще се получава нагар. А ако сте разлели част от приготвеното ястие е достатъчно само да забършете повърхността с влажна кърпа. Промените в степента стават веднага след настройката им така че, има максимално удобство при регулиране на температурата.

 

 

 

Но най-голямото предимство е ниската консумация на електроенергия, като в този случай 90% от елекричеството ще се преобразува в топлина и ще се

използва за сготвянето на Вашето ястие, за разлика от 60-те процента при обикновените стъклокерамични плотове или 40-те процента при газта. По-голямото топло-отдаване Ви позволява и по бързото приготвяне на Вашата вечеря.

При този тип плотове съществува и така наречената Флекси зона, това е гъвкава система за връзка между зоните за готвене, за да образуват непрекъсната повърхност за малки тенджери и големи съдове. Така че, ще имате възможност да използвате съд който няма как да бъде използван при други типове плотове. Това е поредното предимство на индукционните стъклокерамични плотове.

Важно е да знаете, че ако изберете индукционен плот, готварските съдове, които ще използвате трябва да са с дъно от феромагнитен материал. Тоест дъната на съдовете които смятате да използвате трябва да могат да се привличат от магнит.

 

Газовите плотове са алтернативата на плотовете ползващи електроенергия. Те са много разпространени и доскоро (до масовото навлизане на индукцията) са били предпочитания начин за приготвяне на храната от професионалистите. Бързата и осезаема регулация на мощността която предлага газта ги прави добри помощници при приготвянето на многостепенни ястия.

Горелките на на този електроуред може да са разположени на метална или на стъклокерамична основа.

За ваше спокойствие има множество защити които са включени в голяма част от този тип плотове. Пример за това е – автоматичното запалване на горелките което Ви гарантира, че няма да има излишно изтичане на газ. Друг позитивен елемент е датчика за пламък – когато в процеса на работа пламъка изгасне, и притока на газ ще бъде спрян.

Много от моделите на газовите плотове за вграждане предлагат в комплекта два комплекта дюзи – един за метан и един за пропан-бутан. Внимание! Много е важно да се използват дюзи които отговарят на вида на газта която вие използвате. В противен случай е възможно да възникнат инциденти при използването на плота.

 

Комбинираните плотове в повечето случаи включват в себе си газов/и и електрически нагревателни зони, като по този начин имаме максимална свобода при избора на това какъв тип на нагряване ще използвате.

Като комбинацията може да бъде в няколко вариации – 2+2 зони, 3+1 зони, както и няколко изключения от типа на = 1 електрическа и 4 газови нагревателни зони.

Друг вариант за комбинирани плотове са две индукционни и две стъклокерамични нагревателни зони. Това е добра опция ако желаете да заложите на индукционната технология, но и същевременно да продължите да използвате съдовете които не са подходящи за технологията.

Както и при другите уреди във Вашата кухня и плотовете могат да се предложат с различни дизайнерски решения. Има варианти които могат да бъдат в бяло, за да подхождат с останалите уреди в кухнята и да се получи максимално добра композиция.

Друг дизайнерски мотив е възможността да има фасет които да позволи сливане с Вашия плот.

 

Нагревателни зони

 

Освен различните типове на нагряване има и различни размери на плотовете за вграждане както и брой на нагревателните зони.

Най-малките като вариант са т.нар. „двойки“ плотове притежаващи, както подсказва наименованието им, две нагревателни зони. Тяхната широчина в голяма част от случаите е около 29 см. Те са най-компактни и са удобни за кухни в които няма много място. Заради по малкия им размер разбира се и нагревателните зони са по-малки, което означава, че няма да може да се използват пълноценно съдове с голям диаметър.

Друг вариант са плотовете тип – „тройка“, те както и „четворките“ в повечето случаи са с широчина около 59 см. Като при този тип плотове имаме най-голяма свобода на това колко голям може да е диаметъра на вашия съд.

Тук имаме максимално големите зони с диаметър 28 см. Някой модели предлагат и възможност за разширяеми зони, като може да се използва която и да е от тези различни по диаметър зони. В един плот тип тройка, може да има даже и шест различни размера.

Плотовете „четворка“ ви дават предимството на големия брой зони които има и при „тройките“, но тук имаме недостатъка на малкия им размер. Тук както и при по-малките „двойки“ недостатъка е , че имаме зони които не могат да се използват пълноценно.

Има и варианти за по-нестандартни варианти, като например големите 80см. Плотове които има и по пет нагревателни зони или плотовете тип „пчелна пита“ при които вие определяте широчината на вашия плот.

 

Важен момент на които трябва да се обърне внимание е, доколко е лесно да се поддържа съответния уред.

За почистване на стъклокерамичните котлони се използват специални препарати за стъклокерамика, а при силно загорели и наслоени замърсявания се използват и специални шпатули с ножчета от неръждаема стомана, които не драскат повърхността. За почистването на плотовете с иноксова основа може да се използват обезмасляващи препарати които не са на абразивна основа.

Плотовете с кант и тези които се управляват чрез въртящи се бутони създават допълнителни усложнения при почистването им.

Стъклокерамичните плотове с индукционно нагряване са с изключително лесна поддръжка сравнено с другите варианти, като много рядко ще се налага да се използват шпатули.

Дюзите на газовите плотове е важно да се почистват регулярно за да може той да има максимално дълъг живот.

 

Трябва да се споменат и две опции на плотове които не са толкова популярни в страната ни.

Тепаняки – този тип плот е идеален за приготвяне на азиатска кухня, заради специфичната си форма и тип на нагряване.

Барбекюто е друг тип плот който е специфичен заради вулканичните камъни които се използват за да има изпичане най-близко до това което се получава чрез дървените въглища. Препоръчително е обаче тези камъни да се мият регулярно за да се премахне миризмата която те са поели.

 

Безплатна доставка

над 50лв

Гарантирано връщане на парите

Сигурни онлайн плащания

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content